Blomstrende kirsebærtræer

Liv på Blangstedgård

At bygge en by til en udstilling var et eksperiment og mange var naturligvis usikre på om ideen kunne holde. Derfor blev bydelen i årene 1989-92 fulgt tæt af Statens Byggeforskningsinstitut – og i bogen “Liv på Blangstedgård” kan man læse flere interviews med unge og gamle beboere:

Liv på Blangstedgård
Liv på Blangstedgård

“en hel lille by”
Blangstedgård er jo en lille by, hvor der er leget med forskellige måder at bygge på og at indrette lejlighederne på. Jeg synes at husene er holdt i en flot stil. Det er faktisk Højstrups byggeri, der er mest traditionelt. Jeg synes, det er sjovt, at husene er så forskellige.

“det gør jo ikke noget, at det er spændende at se på…”

“når jeg cykler over åen, så er jeg bare hjemme…”
Da jeg kørte herud første gang sammen med mine børn, og skulle se den lejlighed vi havde fået tilbudt – var det ligesom at komme ind i et eventyrland – altså at køre ind nede i svinget: neej, det var da helt vildt, og det var bare så flot det hele, syntes jeg.

Så fandt vi langt om længe huset, for det er lidt svært at finde rundt herude, hvis man ikke er kendt her – det er lidt kringlet.

“om sommeren er her bare liv alle vegne…”
Her kan være lidt dødt om aftenen. Men som sommeren kan man opleve en masse børn, der vælter rundt over det hele. Så er der simpelthen liv alle vegne. Aktiviteterne følger lyset og årstiderne og der er mere stille herude om vinteren.

“lejligheden er meget moderne – og helt forkert indrettet…”
Lejligheden er meget moderne og den er helt forkert indrettet – og så er der ikke særlig meget plads. Hvis vi havde set lejligheden, før vi flyttede herud, så havde vi i hvert fald ikke sagt ja til den.

“at der render vilde dyr rundt i et ret stort bebygget område – er fedt…”
Da jeg var ude at gå en lille tur her omme bagved, stod der et rådyr 200 meter væk fra hvor vi sidder nu, og det synes jeg er ret fascinerende, at det kan lade sig gøre i et ret stort, bebygget område.

“en god ide at man har blandet boligformerne…”
Jeg synes det er godt at man har bygget ind i naturen på en måde, der virker meget naturlig. Det er som en gammel bydel i Odense hvor man ser forskelligheden; det her er en ny bydel, men der er den samme forskellighed.

“vi føler, vi har den bedste lejlighed i hele bebyggelsen…”
Vi havde ønsket en lejlighed med terrasse, men det fik vi ikke. I dag er vi glad for, at boligforeningen valgte os, for vi har simpelthen den bedste lejlighed her i bebyggelsen. Den er lys og venlig, og vi har sol hele dagen. Og vi har udsigt til naturen fra vores stue – ja, vi har været utrolig heldige.


LIV PÅ BLANGSTEDGÅRD er en bog udgivet i 1998, hvor erfaringerne fra de første 10 år med bydelen Blangstedgård er forsøgt samlet. For hvordan trives beboerne på Blangstedgård?

Litteratur:

  • Michael Varming (red.): “Liv på Blangstedgård”. Statens Byggeforskningsinstitut. Hørsholm 1998. >> Køb bogen
  • Ivor Ambrose og Pia Dyregaard: “Evaluering af Blangstedgård i brug. Resultater af undersøgelser 1989-92”, SBI-byplanlægning 66. Statens Byggeforskningsinstitut. Hørsholm 1993. >>Link
  • Dan Ove Pedersen og Børge Østergaard: “Beboersammensætning og tilfredshed i fem boligområder i Odense”, 2000. >>Link

LÆS MERE OM:
BOLIGER M.M.
LOKALOMRÅDET
AKTIVT UDELIV
FOR BEBOERNE
KONTAKT

Blangstedgård i Odense SØ – er en bydel med flotte huse, grønne områder og god plads til forskellighed.